Unge dramatikere 2013

Samarbeidsprosjekt mellom Trøndelag Teater og Kjernehuset

Spilles i Teaterkjelleren

23.4.13 - 4.5.13

Varighet

1 time 20 minutter. Spilles uten pause

Priser

  • Ordinær

    100,-

  • Honnør

    100,-

  • Barn /
    student

    100,-

  • Grupper
    Over 10

    100,-

I desember i fjor søkte Kjernehuset og Trøndelag Teater etter skrivelysten ungdom mellom 13-19 år. Hele manus, men også mindre tekster og små idéer som ikke lignet skuespill i det hele tatt, ble sendt inn til teatret. Åtte tekster ble plukket ut til å være med i prosjektet Unge dramatikere.

Denne våren har de åtte unge dramatikerne inntatt Trøndelag Teater hvor de har deltatt på workshops i bl.a dramaturgi, improvisasjon og skriveteknikker, og latt profesjonelle skuespillere møte tekstene deres. De har lest dramatikk og sett teater. Samtidig har de fått tett oppfølging av prosjektleder og instuktør Rita Abrahamsen og dramaturg Elisabeth Egseth Hansen. På denne måten kunne dramatikerne utvikle idéen de sendte inn til prosjektet, samtidig som de fikk verktøy og inspirasjon til å fortsette skrivingen sin.

 

Følgende fire manus blir fremført som enkle produksjoner

Tirsdag 23. – fredag 26. april kl. 18:30. Lørdag 27. april kl. 17
Mandag 29. – tirsdag 30. april, torsdag 2. – fredag 3. mai kl. 18:30. Lørdag 4. mai kl. 17

 

Forventninger
av Ingrid Torkilsdatter Schanke

Alder: 13 år
Skole: Ugla ungdomsskole

Forventninger er et stykke om en familie på tre, der far har store ambisjoner for sønnen sin. Moren sliter med å si imot faren og med å stå på egne ben. Jeg så en utlysning på facebook og sendte inn min idé til Unge dramatikere. Idéen ble inspirert av noen jeg kjenner. Prosessen fra jeg kom videre til ferdig stykke har vært helt fantastisk og lærerikt!

Medvirkende:
Joakim: Erling Gjeset
Susanne, Joakims mor: Wenche Strømdahl
Svein, Joakims far: Arne O. Reitan

 

Abonnenten du prøver å oppdrive, eksisterer ikke
av Erling Gjeset

Alder: 18 år
Skole: Charlottenlund VGS

Ensomhet er ikke alltid like enkelt for de fleste. Vi er sosiale dyr: menneskene, trenger alltid noen å snakke med og dele omsorg med. Slik er vi skapt, men det er ikke like enkelt for alle. Abonnenten du prøver å oppdrive, eksisterer ikke er et portrett av et sosialt liv i ruiner. For hva blir vi vel uten de andre?

Jeg skulle egentlig skrive inn til dere i fjor, men jeg var for treg med å sende inn, og endte opp med å utsette det et år. Jeg begynte med et nokså enkelt og kult konsept til en handling, men manglet store deler av det som skjer i midten. Gjennom året har flere ulike versjoner og ideer fått surre, og jeg endte opp med en skisse til et stykke, som i en norskoppgave ble til en novelle, og har endt opp gjennom Unge dramatikere som et fullstendig teaterstykke og et manus.

Medvirkende:
Pasienten: Ole Christian Gullvåg
Legen: Hallbjørn Rønning

 

Brann av følelser
av Ane Sofie Tønne Nesse

Alder: 13 år
Skole: Blussuvoll skole

Det er vondt å se at noen har det vondt, og det er vondt å ha det vondt. Det brenner under huden, og mareritt blir til virkelighet.

Stykket Brann av følelser utviklet seg fra en prosa-tekst jeg skrev ut i fra en oppgave på skolen, til et helt manus. Skriveperioden har vært utrolig lærerik, og sentralt i skriveperioden ligger “flowet” vi har snakket mye om i Unge dramatikere. Mye av det som skjer i stykket har kommet ned på papiret i form av at ordene har skrevet seg selv. Når jeg sitter og skriver, og dette skjer, da er jeg lykkelig.

Medvirkende:
Aslak: Ibrahim Fazlic
Peder: Erling Gjeset

 

Forleggjaren frå Helvete
tekst og musikk av Ragnhild Johanne Risnes

Alder: 15 år
Skole: Sverresborg skole

På nynorsktentamen fikk jeg oppgaven “Vanskeligheten ligger i valget” og dable plottet om forfatterspiren Jon Lifjords møte med forlagsbransjen til. Siden har min spede geitekilling av en tekst vokst til en musikalsk stribukk. Ståle Samuelsen er forleggeren fra helvete, og Synnøve Stord hans sjelsforvirra sekretær, i praksis servitrise. Hvor langt er Jon Lifjord villig til å gå? Hvor mye er en drøm verdt?

Medvirkende:
Jon Lifjord: Ole Christian Gullvåg
Ståle Samuelsen: Stian Hovland Pedersen
Synnøve Stord: Wenche Strømdahl

 

Følgende fire manus blir fremført som dramalesninger
Lørdag 27. april kl. 12
Torsdag 2. og lørdag 4. mai kl. 12

Bibelmøte
av Marianne Lauritsen

Alder: 17 år
Skole: Charlottenlund VGS

Stykket handler om tre damer. De har vært venner lenge, og har månedtlige møter der de leser fra Bibelen og planlegger for bygdas ve og vel. Dette møtet skal vise seg å bli en vendepunkt for alle tre. Har de vært helt ærlige mot hverandre? Hvor ansvarlig er man for det som skjer i livet? Er det en mening med alt?

Jeg hadde lenge tenkt å melde meg på Unge dramatikere, og hadde et par ideer og dikt jeg tenkte å sende inn. Jeg har en skrivebok ved senga, og plutselig en kveld dukket ideen til Bibelmøte opp. Jeg skrev den ned, og sov. Noen dager senere sendte jeg den inn til teatret.

Leses av: Helle Ottesen, Ragnhild Sølvberg og Janne Kokkin

 

Netthinnepolaroider 
av Ingrid Hvidsten

Alder: 16 år
Skole: Charlottenlund VGS

Den opprinnelige teksten var en prosa-/novelletekst som jeg skrev som en skoleoppgave. Jeg har aldri hatt en helt klar idé, så teksten har blitt til mens jeg har skrevet.

Stykket handler om en mann som opplever hvor lett det er å skli inn i en situasjon der man mister kontroll, både over seg selv og sine egne handlinger. Årene går og han strever med minnene. Han er jo egentlig ikke sånn, han er jo ikke stand til å gjøre noen andre vondt? Da han ved en tilfeldighet støter på en gammel venn som også var med den gangen griper han sjansen. Kanskje han husker mer av det som skjedde?

Leses av: Stian Hovland Pedersen, Ole Christian Gullvåg og Trond-Ove Skrødal

 

(Punktum)
av Emilie Lysø

Alder: 16 år
Skole: Adolf Øiens skole

I mens noen er opptatt med å leve, er noen opptatt med å prøve å i det hele tatt eksistere. Livet kan være litt vanskelig å forstå, litt som dette stykket. (Punktum) handler om det å forholde seg til andre mennesker, og at det kan være vanskelig å forstå seg på dem, og ikke minst seg selv.

Jeg ble plukket ut som en av de unge dramatikerne med et dikt som omhandler min oldefar under krigen. Jeg hadde i hovedsak tenkt å videreutvikle det til et dramastykke. Derfor bestemte jeg meg for å skrive ned en del dialoger, og etter hvert sette dem sammen til et stykke. Dette stykket er da produktet etter denne prosessen.

Leses av: Helle Ottesen og Trond-Ove Skrødal

 

Drømmen om Maja
av Truls Sletvold

Alder: 17 år
Skole: Sunnland skole

Vi ser gjennom øynene til eleven Kjartan, når han må takle: en lærer som hater ham og hans forelskelse som stadig setter ham under press. Teksten er et komedisk syn på et hardt skolesystem og en elev som ikke passer inn i samfunnet rundt ham.

Jeg satt med skrivesperre, jeg spurte meg selv hva jeg kunne skrive om. Da det slo meg: Hvorfor ikke skrive om en elevs perspektiv på skolen? Jeg innså at jeg kunne skrive teksten som en slags komedie, siden vi ungdommer overdriver veldig når vi snakker om hvor forferdelig skolen er.

Leses av: Kjersti Tveterås, Ole Christian Gullvåg og Jon Lockert Rohde

MEDVIRKENDE

Erling Gjeset
Ibrahim Fazlic

Regi/prosjekledelse Rita Abrahamsen
Regi Bibelmøte og Netthinnepolaroider Matilde Holdhus
Dramaturg Elisabeth Egseth Hansen
Scenografi Marie Steen Lövendahl
Kostymer Jenny Hilmo Teig
Koreografisk assistanse Martha Standal
Musikalsk assistanse Åsmund Flaten

 

Prosjektet er støttet av Norsk Kulturråd, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Fond for utøvende kunstnere

PRESSEOMTALER

– Unge stemmer verd å lytte til
– Engasjerte historier godt formidlet
– Forventningene innfris og vel så det
Ole Jakob Hoel
Adresseavisen

 

– Fire pur unge dramatikere fikk sin ilddåp på Trøndelag Teater. Og det er mye å glede seg over
Lars Erik Skjærseth
NRK