“Drontheim er ikke en dokumentar – men et drama”
Thora og Johanna Matheson

“Drontheim er ikke en dokumentar – men et drama”

Et teaterstykke kan være en fascinerende kombinasjon av fiksjon og virkelighet. Regissører og manusforfattere henter ofte inspirasjon fra historiske personer og faktiske hendelser, men bearbeider materialet for å skape en dramatisk og engasjerende fortelling. Karakterer og dialog kan være oppdiktet for å utfylle historien, gi dybde til tematikken eller utforske hva som kunne ha skjedd i en annen kontekst. Slik blir teatret et medium som både formidler og fortolker virkeligheten, og inviterer publikum til å reflektere over historie, moral og menneskelige valg.

Elisabeth Mathesons Drontheim er ikke en dokumentar, men et drama basert på historiske hendelser og mennesker som har levd. Research har foregått over 15 år og inkluderer samtaler med XU-agenter, skriftlige vitnesbyrd, intervjuopptak, faglitteratur, masteroppgaver og arkivmateriale. De historiske hendelsene som er rammen for manuskriptet er gjennomgått med historikere på de forskjellige fagfeltene. Innenfor den virkelige historiens ramme har manusforfatter Matheson diktet videre på hva menneskene har sagt, gjort og kjent. I tillegg bringer hun dem inn i samme rom og setter dem i relasjoner til hverandre, også der hvor hun ikke har historisk grunnlag for å si at de kjente hverandre. Mye av drivkraften i skrivearbeidet er å fortelle om mennesker som nesten ingen husker lenger, og om heltemot og svik som har forsvunnet i glemsel.

Les dramatiker Elisabeth Mathesons egen forklaring av hva som er dokumentariske fakta i forestillingen – og hva som er oppdiktet: