Markblomster og potteplanter

Ibsens dikt og Griegs musikk

Spilles Gamle Scene

16.8.24 - 17.8.24

Varighet

Ca. 1 time 10 minutter

Priser

  • Ordinær

    295,-

  • Honnør

    295,-

  • Barn /
    student

    295,-

  • Grupper
    Over 10

    295,-

Griegs tonekunst i møte med Ibsens Terje Vigen og andre ‘smådjevler’

Inspirert av Haugtussa, en av fjorårets store publikumssuksesser, får vi i august et helt nytt program med tekster og sanger av Henrik Ibsen og Edvard Grieg. Vi ønsker tidligere teatersjef og skuespillernestor Ola B. Johannessen velkommen tilbake for å resitere en rekke av Ibsens udødelige dikt, heriblant Terje Vigen og andre av Ibsens såkalte “smådjevler”, mens det musikalske serveres av ingen ringere enn sopran Eir Inderhaug og pianist Thormod Rønning Kvam.

Om konsertforestillingen Markblomster og potteplanter – Ibsens dikt og Griegs musikk

Henrik Ibsen var en til tider nokså beskjeden mann. Hans første skuespill Catilina ga han ut under psedonymet Brynjulf Bjarme, og sine dikt kalte han “smådjevler”. Ikke desto mindre løftet Edvard Grieg flere av dem opp til konsertstatus. I sorgen over å miste sitt og Ninas eneste barn tonesatte han Margrethes vuggesang, som ble en viktig del av Ibsens første suksess som dramatiker: Kongsemnene. Siden ga han toner til mange av diktene, og samarbeidet mellom Norges største dramatiker og komponist kulminerte i verdenssuksessen Peer GyntSolveigs sang og Solveigs vuggesang høres derfor også ofte i verdens konsertsaler. Når vi så i tillegg også får det diktet som gjorde Ibsen riktig folkekjær, nemlig Terje Vigen, er konsertforestilligen både djevelsk og himmelsk komplett.

Medvirkende:
Ola B. Johannessenskuespiller
Eir Inderhaugvokal
Thormod Rønning Kvampiano

Tekstutvalg, regi og konsept: Ola B. Johannessen

Gjestespill på Gamle Scene 16. og 17. august 2024


Om utøverne

Ola B. Johannessen er en norsk skuespiller, regissør og teatersjef, utdannet ved Statens Teaterskole og under polske Henryk Tomaszewski. Johannessen scenedebuterte 1961 i Historia om Vasco på Det Norske Teatret, og har vært teatersjef både ved Trøndelag Teater, Den Nationale Scene, Fjernsynsteatret og Nationaltheatret. Han har også vært leder av Det norske Shakespeareselskap. I 2012 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk teater og scenekunst. Ola fyller 85 år i 2024 og feirer dette med flere turnéoppsetninger viet Ibsens og Garborgs litterære arv, der bl.a. Terje Vigen og Haugtussa står på programmet.

Sopranen Eir Inderhaug debuterte i 1999 som Barbarina i Figaros bryllup ved Det Kongelige Teater i København, men for en del norske TV-tittere ble hun et bekjentskap allerede i 1991 da hun vant NRKs program Talentiaden. Eir Inderhaug ble tidlig kjent for sine tolkninger av Gudrun i  Spelet om Heilag Olav og rollen som Solveig i  Peer Gynt-spelet på Gålå. Som operasanger har hun gjort seg særlig bemerket i rollene som Gepopo og Venus i Ligetis Le Grand Macabre, blant annet ved Komische Oper i Berlin, La Monnaie i Brüssel, Det Kongelige Teater i København og Den Norske Opera & Ballett. For sistnevnte ble hun tildelt Kritikerprisen 2014. Inderhaug har også sunget i Morton Feldmans Neither i Dresden og i Pendereckis Devils of Loudon i København. Hun har dessuten vært fast solist ved operaen i Nürnberg og Deutche Oper am Rhein. Ved DNO&B, i Trondheim og i Kristiansand har hun hatt stor suksess med soloforestillingen Jeg ER Lucia, der hun selv står for idé, manus og musikkvalg.

Thormod Rønning Kvam er i ferd med å etablere seg som pianist i det unge, skandinaviske toppsjiktet. Opptredener i Londons Wigmore Hall, Hovedscenen i Den Norske Opera, Grünewaldsalen i Stockholm Konserthus, Harpa i Reykjavik, MUNCH og på Hardanger Musikkfest utgjør noen av høydepunktene fra de siste årene. Han ble i 2023 utnevnt til Associate of the Royal Academy of Music – en utmerkelse som gis til alumni som ‘skaper en forskjell gjennom sitt profesjonelle virke’. Han er mottaker av Fegerstens arbeidsstipend til sitt kommende debutalbum, og mottok nylig det anerkjente Nils Larsen-stipendet til sin internasjonale solodebut. Thormod har også et sterkt engasjement for å fornye den klassiske musikkarven – et arbeid han gjør som kunstnerisk leder for Aulaseriene, en kammermusikksatsning med konserter gjennom hele året i Universitetsaulaene i Oslo og Bergen og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten.

VIDEO