Bildet av Dorian Gray

av Oscar Wilde

Spilles Studioscenen

6.4.19 - 25.5.19

Varighet

Ca. 1 time 40 minutter og spilles uten pause

Priser

  • Ordinær

    295,-

  • Honnør

    250,-

  • Barn /
    student

    150,-

  • Grupper
    Over 10

    250,-

Uten filter

”Ungdommen! Ingenting kan sammenlignes med den. Det er tåpelig å snakke om ungdommens uvitenhet. De eneste mennesker hvis meninger jeg nå respekterer, er folk som er meget yngre enn jeg selv. Men eldre mennesker motsier jeg alltid.”

Dorian Gray, en ung og vakker mann får et portrett malt av seg selv. På portrettet ser han veldig flott ut. Han kunne solgt sjelen sin for å se akkurat sånn ut for alltid. På magisk vis går ønsket i oppfyllelse. På utsiden forblir Dorian Gray en vakker mann, til tross for sin harde og utsvevende livsstil. Men selve portrettet av ham blir bare styggere og styggere. Til slutt må han gjemme det på loftet.

Wildes brilliante klassiker om skjønnhet, selviscenesettelse og forbudt seksualitet ble i sin tid mottatt med sterke protester på grunn av sin umoral. Romanen kom ut i 1891. I datidens England var Wilde en bohem og en kjendis, som sjokkerte mange med opprørsk og vill livsførsel. Mot slutten av karrieren ble Wilde dømt til to års fengsel for «homoseksuelle handlinger», og romanen ble brukt som bevis i rettsaken mot ham.

Regissør Hildur Kristinsdottir og dramatiker Eirik Willyson har samarbeidet om trilogien Klassikere for Kids, tre intense og særegne forestillinger basert på Goethes Faust, Woolfs Til fyret og Dostojevskijs Forbrytelse og straff. Å ta tak i store klassikere har vist seg å fungere godt for ungdom og voksne sammen. Kanskje er det fordi vi som mennesker stiller ganske likt i søken etter svar på de store spørsmålene. Der romanlesning er en individuell opplevelse, blir denne forestillingen en sanselig, felles reise inn i Oscar Wildes univers. Magnus Børmark, kjent fra Gåte og 22, lager musikk og lyddesign. Scenografi og kostymer er ved Katja Margrethe Ebbel Frederiksen.

MEDVIRKENDE

Regi Hildur Kristinsdottir
Dramatisering Hildur Kristinsdottir og Eirik Willyson
Scenografi og kostymer Katja Ebbel
Musikk/lyddesign Magnus Børmark
Lysdesign Are Skarra Kvitnes

 

Regissør
Hildur Kristinsdottir er regissør og skuespiller med utdannelse fra Akademi for scenekunst i Fredrikstad. Hun har bakgrunn fra dans. Siden 2010 har Hildur arbeidet med den kritikerroste teatertrilogien Klassikere for kids som består av forestillingene Faust for kids (2012), Til fyret (2013) og Forbrytelse og straff (2015). Klassikere for kids har som mål å gjøre utvalgte klassikere tilgjengelige for barn. De to første forestillingene ble Heddapris-nominerte. Klassikere for kids har turnert Norge rundt – og er også vist i Danmark og Finland. Med duoen Kristinsdottir/Willyson har Hildur regissert forestillingen Synkehull (2017). Deres neste  prosjekt er forestillingen Lille Leiolf på Black Box Teater, med premiere i november. Hun er forøvrig assosiert kunstner på Black Box Teater.

Musikalsk ansvarlig, komponist og lyddesigner
Magnus Børmark er kjent som utagerende gitarist og låtskriver i bandene Gåte og 22, og har også en lang fartstid som musikkprodusent og lydkunstner. Han har tidligere samarbeidet med regissør Hildur Kristinsdottir på bl.a Forbrytelse og straff, Synkehull og Reven og Ulven. Han har vært komponist og lyddesigner både av og på scenen for bl.a Verk Produksjoner, Lisa Lie, Eirik Fauske, Sagliocco Ensemble og Katja Brita Lindeberg. Av produksjoner han har gjort kan nevnes Klinsj (Teaterhuset Avant Garden), Stormen (Haugesund Teater), Paradise Now (Black Box Teater) og Mare (Det Norske Teatret).

Scenograf og kostymedesigner
Katja Ebbel er utdannet scenograf og kostymedesigner fra Kunsthøgskolen i Oslo og Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har jobbet med en rekke produksjoner i Norge og Sverige, blant annet scenografi og kostymedesign til Peer Gynt og Hamlet ved Rogaland Teater, Blackbird ved Riksteatret, Dissekering av ett snöfall ved Dramaten i Stockholm og Hedda Gabler ved Kilden. Ved Nationaltheatret har hun hatt kostymedesign for Lulu – Pandoras eske, Klassen vår, Renset og Personer, steder og ting, og scenografi og kostymedesign for Reisen til julestjernen i Kjersti Horns regi. Hun har nylig gjort scenografi og kostymedesign til Psykose 04:48 ved Rogaland Teater og scenografien på Tordenskjold – alle tiders trønder.

Lysdesigner
Are Skarra Kvitnes har vært ansatt som lystekniker på Trøndelag Teater siden 2014. Før han begynte hos oss har han hatt ansvaret for lysteknikk og lysdesign på mange ulike teaterforestillinger, konserter og festivaler over hele landet. Vi kan nevne Øyafestivalen, Pstereofestivalen og Trondheim kommunale kulturskole – der han bl.a laget lysdesign for Kupp en klassiker som ble spilt her på teatret. Han har også designet lys for Fargespill i Olavshallen – i forbindelse med Trondheim kammermusikkfestival. I 2016 og 2017 hadde Are lysdesignet på Juleevangeliet – The Smash Hit Musical.

PRESSEOMTALER

– En dandy styrer mot avgrunnen
– Det sier noe om kapasiteten til Trøndelag Teater for tiden at de på toppen av storsatsingene “Tordenskjold” og “Lang dags ferd mot natt”, kan by på seks klasseskuespillere på Studioscenen
– Mats Moe har litt av en debut som “Dorian Gray”. Han passer perfekt til rollen
– Kenneth Homstad har sin andre glansrolle hittil i år som den dekadente og arrogante Lord Henry. Han er herlig ekkel
– Katja Ebbels scenografi er effektfull og stilig
– Dette er en intelligent kreert forestilling
– Oppsetningen blir som en Pet Shop Boys-konsert, en blanding av glossy ytre og mollstemt innhold
Ole Jacob Hoel
Adresseavisen

– latteren sitter løst i salen … oppsetningen lykkes framfor alt med å vise fram det komiske i forfengeligheten
– Rollen som Dorian Gray er nyutdannede Mats Moes debut på Trøndelag Teater … Han er ufravikelig ung og åpen, slik rollen hans er det
– vi møter Lord Henry og Basil Hallward, spilt av henholdsvis Kenneth Homstad og Trond Peter Stamsø Munch. De er begge så fylt opp av sitt eget velbehag at det oser av dem, og det er fornøyelig å se på
– Scenograf og kostymedesigner Katja Ebbel har skapt et visuelt uttrykk som balanserer det sofistikerte med det vulgære
Live Lundh
Periskop

– en utrolig sterk forestilling
– Trøndelag Teater formidler menneskelig motbydelighet på en utsøkt måte
– stykket sitter igjen i kroppen i lang tid i etterkant
Maria Bonnevie-Svendsen og Inga Stenøien
Under Dusken

VIDEO