Eksperimentet

Gjestespill med Jo Strømgren Kompani

Spilles Studioscenen

16.11.10 - 18.11.10

Varighet

<p>Ca. 50 minutter. Forestillingen spilles uten pause</p>

Priser

    Fire patriotiske kvinner har meldt seg frivillig som forsøkskaniner for menneskeforsøk. Men – selv om laboratoriet er varmt og koselig, med stoler å sitte på og til tider også fyllt av musikk, vokser det gradvis fram en tvil – det er noe som ikke stemmer. Dessverre er dørene låst, og det er ingen å spørre.

    Jo Strømgren Kompani (JSK) ble stiftet i 1998 og er i dag en av Skandinavias mest stabile frigrupper med stadig økende internasjonal eksponering. Kompaniets 20 produksjoner har turnert i over 45 land og gjennomsnittlig 100 forestillinger presenteres årlig på alt fra nasjonale teatre til alternative friscener verden over. Den kunstneriske profilen karakteriseres av sjangerblanding, store porsjoner absurd humor, utforskning av kaudervelske språkformer, bruk av skuespillere som dansende utøvere, og ikke minst uvanlige valg av tematikk.

    Eksperimentet legger seg formmessig inntil produksjoner som for eksempel Selskapet, Hospitalet, og Departementet, hvor storpolitisk tematikk krympes og tilpasses et univers bestående av fire vegger og en liten gruppe individer. Kompaniets velkjente fokus på bedrøvelig menneskelig oppførsel, er imidlertid ennå krassere enn tidligere. Pseudoautentisk språk så vel som kulturelle referanser peker mot en av våre velkjente og mektige naboer i øst. Innholdet er likevel universelt all den tid det foregår grufulle handlinger i fortiede gråsoner i alle deler av verden.

    Eksperimentet hadde premiere i Estland i mai, med Norgespremiere under festspillene i Bergen i juni. I 2010 turnerer forestillingen i blant annet Estland, Litauen, Hviterussland, Russland, Polen, Frankrike, Spania, Danmark, samt flere steder i Norge.

     

    Manus/regi/koreografi/scenografi: Jo Strømgren
    Med: Ulla Marie Broch, Hanne Gjerstad Henrichsen, Marte Stolp, Kaia Varjord
    Lysdesign: Stephen Rolfe
    Lyddesign: Lars Årdal

    MEDVIRKENDE

    Ulla Marie Broch
    Hanne Gjerstad Henrichsen

    Kaia Varjord

    Manus/regi/koreografi/scenografi: Jo Strømgren
    Lysdesign: Stephen Rolfe
    Lyddesign: Lars Årdal

    PRESSEOMTALER

    – Etter en stormfull natt i tvunget samvær er de syv menneskene fratatt alt håp. Natten er underholdende formidlet, med masse drama.
    Ole Jakob Hoel
    Adresseavisen

    – Mankell har truffet en nerve med sitt stykke
    – Scenografien er et kapitel for seg sjøl. Så enkel, men så effektiv. Vi befinner oss i det samme vindskjeve rommet gjennom hele stykket. Alt er skjevt. Det virker som om rommet speiler menneskene i det. Her har scenograf Thomas Bjørnager gjort en solid jobb. 
    Svein Rune Nyland
    Romsdals Budstikke

    – Skuespillernes innsats står til fem på terningen. De er gode formidlere av ensomhet og savn, og lengsel etter dette noe vi alle ser ut til å tro vil gjøre oss til hele mennesker.
    Gry Støre
    Sunnmørsposten