previous next
previous
next
play

Kongen dør

av Eugène Ionesco
27.2.16 - 12.3.16 | Studioscenen

PRISER

Ordinær: 200,-
Honnør: 175,-
Barn/Student: 150,-
Grupper over 10: 175,-

Hvordan skal det gå når kongen tror han kan leve evig?

En konge med to dronninger, en enmannshær, en usynlig hushjelp og en livlege med stjernekikkert forholder seg til livets siste timer; det er duket for en absurd 
komedie med tragisk tema.

Det er ikke lett å forsone seg med døden. For kongen i denne forestillingen er døden umulig å akseptere. Derimot har flere av hans nærmeste forstått at enden er nær. I et fascinerende forløp får vi oppleve hvordan kongens frykt og selvbevissthet øker i takt med at hans posisjon og makt svinner hen. Samtidig forfaller han både fysisk og psykisk, og hele kongeriket går i oppløsing. Gjennom de ulike rollene menneskene rundt kongen inntar, avdekkes hans stadig mer innsiktsløse benektelse av rikets tilstand og den uunngåelige døden.

Kongen dør ble skrevet i 1962. Stykket handler om vår eksistensielle angst, og hvordan den kan forandre synet vi har på oss selv, på våre nærmeste omgivelser og på omverdenen.

Sammen med Samuel Beckett og noen få andre, regnes Eugène Ionesco som en av de absolutt fremste dramatikerne innenfor absurd teater. Han maktet å lage stor humor av dagligdagse banaliteter, og klarte samtidig å si noe om hvor lite et menneskeliv er i den store sammenhengen. Ionesco har en gang uttalt at Kongen dør er en slags lærebok i det å dø, skrevet i en periode av hans liv da han selv var syk og fryktet døden. Her setter han vårt snevre verdenssyn i sammenheng med jordens endelikt, verdens kriger og universets konstruksjon. Dette gjør ham til en aktuell dramatiker også i dag.

Med noen av våre mest erfarne komediespillere kan vi vente oss en uforutsigbar og underholdende kveld på Studioscenen. Forestillingen hadde premiere 17. januar 2015

Gjenopptagelse2015

 

 

 

Nypremiere på Studioscenen 27. februar 2016

VARIGHET

1 time 30 minutter. Spilles uten pause

ANSVARLIGE

Regi Harry Guttormsen
Visuell konsulent Grete Søimer
Lysdesign Steffen Telstad
Oversatt av Håvard Hodne

Hva pressen skriver

– Absurd moro på scenen
– Lettbent underholdning som også utfordrer
– For det lekes, karikeres og overdrives om et av livets vanskeligste spørsmål
Eva Hilde Murvold
Trønder-Avisa

– Veldig morsomt
– Hans Petter Nilsen entrer scenen i sitt eventyraktige kongekostyme i et skrudd mimeshow til Prince og «Kiss», det første av mange høydepunkter i forestillingen signert den gjøglende sprellemann Nilsen
– «Kongen dør» har heldigvis mer å spille på. Bakteppet er alvorlig nok i stykket den absurde mester Ionesco har omtalt som «en håndbok i å dø»
Ole Jacob Hoel
Adresseavisen

– ei særs underhaldande og velspela oppsetting
– eit nydeleg ensemblespel med perfekt timing
– knakande god underhaldning
Amund Grimstad
Klassekampen

– Fullstendig absurd
– Det ligger an til en god latter i møte med «Kongen dør» på Studioscenen
– Hans Petter Nilsen tviholder skansen i halvannen time og spiller på hele sitt komiske skuespillertalent
Audhild Øye
Avisa Sør-Trøndelag

Array
(
)
Your browser is too old to view this site properly. You will need to install any modern web browser in order to see this page properly.